modelspoor-aalten Modulebaan

De modulebaan851B3C39-2AFA-479A-A992-C3C9F763DE4D
De modulebaan is ontstaan uit een deel van het oude materiaal van het modelspoor panorama tussen Aalten en Bredevoort dat in oktober van 2015 de poort heeft moeten sluiten. De modulebaan is bedoeld als promotie voor de toekomstige nieuwe modelbaan.
De modulebaan is gebouwd door Ramon Vreeman en Wessel de Jong als reden om de oude modelbaan in herinnering te houden.
Al het materiaal wat hier op gebruikt is, behalve het gras en de bomen is afkomstig van de oude modelbaan. De baan is niet gebaseerd op een speciaal traject of tijdperk en dus totaal naar eigen fantasie. de schaalgrootte is 1,22.5,
Wilt u onze modulebaan bij uw evenement dan kunt u hiervoor terecht op de contactpagina van deze website.
voor meer informatie agenda en boekingen :
Historie:

Modelspoor panorama van Bernard Buesink.

 

2banner.png

 

Soms loopt een hobby een beetje uit de hand. Bij Bernard Buesink uit Aalten is die zelfs compleet ontspoord. Wat begon met het bouwen van handzame schaalmodelletjes die nog keurig in een vitrinekast pasten eindigde met het Oostenrijkse modelspoor panorama. Een berglandschap van 250 m2 in schaal 1,22.5 in de achtertuin. Compleet met spoorlijn, een stad, wegen, skiliften, bergrivier, een meertje, bruggen etc.. Een paar jaar lang liet Buesink alleen zijn familie en vrienden mee genieten van zijn hobby maar in 1979 heeft Bernard voor het eerst na een tip de modelbaan opengesteld voor publiek. Dit bleek  zo’n succes dat hij samen met het VVV in Aalten heeft besloten om de Zondagmiddag de modelbaan open te stellen voor het publiek.

 

Bij het bouwen van alleen een modelspoor baan op schaal 1,22.5 bleef het echter niet. Kort hierna begon Bernard met het bouwen van een nog grotere trein. (zie foto hieronder)  Drie locs waarvan de langste  5,50m was en zes wagons waarvan één wagon als stofzuiger werkte om het spoor van 300 meter lang schoon te houden was het resultaat.

Hiermee konden de bezoekers  worden rond gereden. Door omstandigheden kwam hieraan echter een eind. Bernard vond het zelf achteraf ook niet zo erg omdat er door de vele media belangstelling soms wel 600 bezoekers op een middag  kwamen. Dit was iets teveel van het goede. Eind 1989 heeft Bernard dan ook het smalspoor lijntje stil gelegd  waarna hij  in 1998 bijna al het materiaal verkocht heeft aan Party Centrum ‘t Noorden in Aalten. ( Pannenkoekenhuis ‘t Noorden.)

Hier kunt u tegenwoordig de treinen zien en er weer als vanouds een ritje mee rijden.

 

In 2006 is ook de laatste trein van Bernard weer rijvaardig gemaakt.  Hij rijdt weer in het bos bij Buesink over een rail lengte van ong. 80 meter en heeft sinds 2013 ook een naam gekregen nl. de Bos-Express. Kinderen en volwassenen kunnen hier tegen een kleine vergoeding een ritje mee maken.

In 2015 is ook aan de modelbaan van 250 m2 een eind gekomen om dat Bernard Buesink wegens omstandigheden moest verhuizen naar een verzorgingstehuis, helaas moest het grond stuk waar ook de modelbaan op staat worden verkocht en konden de kleinkinderen van Bernard niet verder meer met het voortzetten van de modelbaan, kopen van de grond was voor ons helaas niet te doen.
ondertussen houden wij onze oren en ogen open voor een nieuwe mooie bestemming voor onze modelbaan wand gelukkig is wel al het materiaal geërfd en zijn wij vastbesloten de modelbaan op een nieuwe plek een nieuw leven in te blazen zo dat de passie en grootste hobby van Bernard voor altijd voort zal blijven bestaan.

 

Voor meer informatie over modelspoor Aalten :

modelspoor Aalten